Sydligaste Kroatien

Sydligaste Kroatien

med Montenegro och Bosnien-Hercegovina

 

10 - 17.10.2020 (8 dgr) lör-lör

 

RESAN INSTÄLLD

 

Nytt datum i och med Finnairs ändrade flygtider!

Buss från Österbotten ner till Helsingfors, flyg hem till Vasa

Förmånligare resa än innan corona

Sydligaste Kroatien

Sydligaste Kroatien

med Montenegro och Bosnien-Hercegovina

 

10 - 17.10.2020 (8 dgr) lör-lör

 

RESAN INSTÄLLD

 

Nytt datum i och med Finnairs ändrade flygtider!

Buss från Österbotten ner till Helsingfors, flyg hem till Vasa

Förmånligare resa än innan corona

 
Två nätter i det pyttelilla landet Montenegro, med förmånliga priser och valutan i euro.
Fem nätter i den charmiga byn Mlini i sydligaste Kroatien.
Halvdagstur till Dubrovnik. Och en utflykt till grannlandet Bosnien-Hercegovina.

 

 

Reseprogram:

 

Dag 1 - lördag 10.10

Vi anländer med Finnair till Dubrovniks flygplats Cilipi kl. 10.00. Buss över till Montenegro (förk MNE). Besök i Perast och Kotor. Logi två nätter i Budva. Middag

Perast vid Kotorbukten, Montenegro

Finnair avgår från Helsingfors kl. 08.00 (bussanslutning från Österbotten), ankomst Dubrovniks flygplats Cilipi kl. 10.00 lokal tid. Resa med högklassig buss. Passen visas på gränsen Kroatien – Montenegro. Vi kör runt Kotorbukten med lunch i Perast, bukten har en spännande historia och två egendomliga öar. Besök med guidning i lilla staden Kotor som haft en oerhörd betydelse i Adriatiska havet. Och omgivningarna är betagande. Lite egen tid i Kotor. Kort men intressant och introducerande bussresa till Budva. Logi för två nätter på fyrstjärniga hotell i Budva. Middag från rikt buffetbord.

 

Dag 2 - söndag 11.10

Den som vill: strandpromenaden in till Budvas gamla stadsdel, här finns även en fantastisk simstrand. Annars: helt ledig dag i förmånliga Montenegro, middag på hotellet

En helt egen dag, förslag till aktiviteter av reseledaren. In till den gamla historiska Budva går en jämn och fin strandpromenad. Även utanför gamla muromgärdade stadskärnan finns en fantastisk strand. Prisnivån i Montenegro är mycket förmånlig, och valutan är euro – enkelt för oss. På kvällen gemensam middag på hotellet.

 

Dag 3 - måndag 12.10

Bagaget med, utflykt till Skadarsjön, båttur, lunch. Buss till Kroatien. Logi fem nätter i Mlini. Middag på hotellet i Mlini.

Med bagaget i bussen kör vi längre in i Monte­negro. Landet är bergigt och färden längs kusten ger en försmak. Men vid Skadarsjön är landskapet flackt. Vi gör en båttur på sjön som delas mellan Montenegro och Albanien. Här trivs pelikaner (!), örnar, vadarfåglar, många fiskarter – det är en nationalpark. Båtturen brukar uppskattas som resans skönaste utflykt; lugnt, vackert, inramat av berg. Med buss reser vi mot kroatiska gränsen. En dryg halvtimme efter passgranskningen vid gränsen är vi i kroatiska byn Mlini. Incheckning på mångsidiga Hotel Astarea***. Middagsbuffet på hotellet. Kroatien har egen valuta, kuna, kan växlas på plats eller tas ut i bankautomat.

 

Dag 4 - tisdag 13.10

Halvdagstur med båt och guide till Dubrovnik (preliminärt 9.00-15.30), lunch på egen hand. Gemensam middag i Mlini.

Mlini är en liten, liten ort – men med stort innehåll! Omgiven av berg på landsidan men beläget nere vid vattnet: ett azurblått hav några meter från hotellet. Stranden består av runda klapperstenar, solstolar att hyra, duschar finns. Vårt hotell och grannhotellet är en helhet med pool, affärer, serveringar och egen kyrka! Längs stranden promenerar man till grannbyarna, ex. Dubrovniks största shoppingcenter ett par km bort. Längs strandpromenaden rikligt med restauranger. Allt är så välskött och grant! Våra fem kommande dagar i Mlini är något att se fram emot.promenerar man till grannbyarna, ex. Dubrovniks största shoppingcenter ett par km bort. Längs strandpromenaden rikligt med restauranger. Allt är så välskött och grant! Våra fem kommande dagar i Mlini är något att se fram emot.

På förmiddagen gör vi en båttur in till gamla Dubrovnik – det absolut bästa sättet att närma sig Dubrovnik. Vi lägger till i Dubrovniks gamla hamn, är på direkten inne vid gågatan – inget trassel med buss. Guidad rundtur i Dubrovnik. Lunch på egen hand. Fritid i staden. På eftermiddagen hemresa med båt (knappt en timme) tillbaka till Mlini. Gemensam middag på hotellet.

 

Dag 5 - onsdag 14.10

Ledig dag i Mlini.

Ledig tid och dag i Mlini uppskattas, vår egen strand eller poolområde lockar säkert. Eller shoppingcentret i grannbyn. För den som vill kan vi göra en utflykt till lilla staden Cavtat, några kilometer bort. Stadens centrum (som inte har siesta) har många serveringar, en del affärer och torg, en ljuvlig halvö att promenera runt, eller hitta ett badställe vid. Glöm inte heller möjligheterna till en egen båttur till nån av öarna i närheten – det är varken svårt eller dyrt. Eller till Dubrovnik igen, kanske för att se inspelnings­platserna för Game of Thrones. Middag på hotellet på kvällen. Efteråt: en drink och lite dans i hotellets bar?

 

Dag 6 - torsdag 15.10

Ledig dag i Mlini. ELLER en heldagsutflykt till Mostar i Bosnien-Hercegovina, lunch.

Frivillig utflykt: tidig avfärd med buss mot grann­landet Bosnien-Hercegovina, passet med. De många gränsövergångarna blir en komisk historia till slut, vår lokala busschaufför kan språket och de mindre vägarna – det har vi nytta av! 

I Bosnien-Hercegovina ser och hör vi mycket nytt: nya vyer, mycket berg, mycket historia – här är ju vår tids omvälvande verklighet inte så fjärran. Men nu ser vi det uppbyggda landet, Mostar i Hercegovina är ett gott exempel på det. Vi vandrar i intressanta gränder och naturligtvis över den berömda, återuppbyggda bron. De tre kulturerna förnimmer vi också, intressant och brokigt. Allt kretsar kring floden Neretva. Vi äter lunch i Mostar. BiH (som landet förkortas till) har egen valuta, men här går våra euron eller kroatiska kuna bra. Hemresa på eftermiddagen. Utflykten kostar 55 € inkl. lunch och guidning. Ikväll ingen gemensam middag.

 

Dag 7 - fredag 16.10

Halvdagsutflykt i "vår" region Konavle, folkdansprogram, fina vyer i dalen, enastående lunch på olivfarm med deras egna vin och annat gott.

I dag söndag, besöker vi Cilipi i Konavle, den inbuktning i Dinariska alperna som omger vår ort. Vi bevistar en folkdansuppvisning som förtjusar alla. Lokala delikatesser, hantverk, frukter säljs.

Vi kör tvärs över den långsträckta dalen vi kört längs med tidigare. Högt över dalen besöker vi en farm där dryck, mat och gästfrihet är något naturligt för familjen vi gästar. En fantastisk söndags eftermiddag utlovas!

I kväll ingår ingen middag, men den som önskar har efter några steg från hotellet, flera restauranger att välja på.

 

Dag 8 - lördag 17.10

Hemresa

Flygfältet ligger 10 minuters resa från vår by. Vi lämnar hotellet kl. 08.45. Finnair avgår kl. 10.50, ankomst Helsingfors kl. 14.50. Österbottningarna flyger vidare 16.20 med ankomst Vasa kl. 17.20.

 

***

 

 

 

 

 

Resefakta: 

Resans pris per person

 

från Österbotten    1 295 €

från Helsingfors      1 210 €

Enkelrumstillägg          285 €

 

I priset ingår:

+ flygresa med Finnair Helsingfors – Dubrovnik – Vasa

+ buss ner till Helsingfors

+ övernattning 7 nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga hotell

+ halv-/helpension: 7 frukost, 3 lunch, 5 middag

+ utflykter enligt programmet, inträden

+ båttur på Skadarsjön

+ bussresa i luftkonditionerad helturistbuss

+ lokalguides tjänster

+ reseledares tjänster

 

I priset ingår inte:

- utflykt till Bosnien-Hercegovina (55 €)

- resenärsförsäkring eller avbeställningsskydd

 

Övrigt: 
Bra att veta

- pass eller likvärdigt id-kort utfärdat av polisen behövs för resan. Det rekommenderas att passet ska vara i kraft 3 månader efter resan

- av resenären behöver vi namn, födelsedatum (inte signumdelen), adress, mobiltelefonnummer. Vi behöver också veta ev. specialdiet och rörelsehinder. Meddela allt detta i samband med bokningen.

- kom ihåg att förnamnet på flygbiljetten ska vara samma som i passet, meddela tilltals­namnet i den formen (ex. Lasse duger inte i flygbiljetten om passet säger Lars-Erik)

- se över försäkringsskyddet genast du bokar resan, avbeställningsskydd skyddar dina pengar även före resan, en ikraftvarande resenärsförsäkring behövs alltid

- valuta under resan: kroatiska KUNA och EURO (vi uppmanar inte att växla bosniska mark)

- ytterligare info före resan

 

Övrigt gällande corona:

Vi har fått besked att det är tillåtet med turistresa till Kroatien, karantän efter hemkomst på eget ansvar enligt nuvarande direktiv.

Likaså Montenegro och BiH, man får färdas över gränserna till dessa länder.

Vi följer givetvis med läget och ev. ändrade bestämmelser.

Inbetalda pengar är skyddade av resenärsförsäkringen, och ställs resan in så återbetalas pengarna.