Suomussalmi

Suomussalmi

– Raatevägen och Vinterkriget 80 år

 

11 – 13.9.2020 (fre - sön)

 

 

 

Reseprogram

 

Dag 1 fredag 11.9.2020

Hemorten - Suomussalmi

Suomussalmi

Suomussalmi

– Raatevägen och Vinterkriget 80 år

 

11 – 13.9.2020 (fre - sön)

 

 

 

Reseprogram

 

Dag 1 fredag 11.9.2020

Hemorten - Suomussalmi

Uppsamling med buss, från Vasa, vid behov Malax eller söderifrån (tidtabell senare). Körning via Vörå, Jakobstad, sen Reisjärvi, Haapajärvi, Kajana till Suomussalmi. Pauser längs vägen för kaffe, lunch (ingår), ev. något besök. Ankomst till Suomussalmi sen eftermiddag. Logi 2 nätter på Hotel Kiannon Kuohut, ett badhotell i Suomussalmi, Ämmänsaari. Middag på hotellet.

 

Dag 2 lördag 12.9

Utflyktsdag: Raatevägen och Hiljainen Kansa

Frukost på hotellet. En lokalguide möter oss på hotellet. Vi kör rakt österut mot ryska gränsen. Här ligger Raatevägen, med bl.a. det imponerande minnesmärket för Vinterkriget och besökscentret Raateporten. Här ser vi utställning och en film; allt här handlar givetvis om vinterkriget 1939-1940. Guiden visar och berättar om flera nationers minnesmärken liksom partisanoffrens. Vi äter sopplunch också här. Under dagen besök vid gränsskyddsmuseet. I något skede gör vi också en rundtur med guiden i kyrkbyn. Vi är ju i trakter där ex. ortodoxin är närvarande. På eftermiddagen gör vi en tur norrut. Här finns besöksmålet Hiljainen Kansa, känt från tv-programmet Egenland. Här dricker vi också eftermiddagskaffet (ingår). Middag på hotellet. Kom ihåg att vi bor på ett badhotell: bassängen är till vårt förfogande.

 

Dag 3 söndag 13.9

Suomussalmi - Hemorten

Frukost på hotellet. Hemresan förslagsvis via Puolango (Puolanka), en kommun som knappast ofta besöks sommartid. Här är ex. Hepoköngäs vattenfall (om vädret tillåter) och kyrkan med en speciell orgel intressanta. Vi kör också förbi Paldamo (Paltamo) med både dekorerad kyrka och Eino Leino historia. Och naturligtvis Kajanalands huvudstad Kajana med ytterst intressant kyrkoarkitektur och mycken historia, bl.a. Elias Lönnrots och Kekkonens. Och slottsruinerna och tjärkanalen. Under dagen paus för kaffe och lunch (ingår). Hemkomst i kvällningen. Hemkörning som uppsamlingsrutten.

 

Foto "Hiljainen Kansa": Anne Huttu

Resefakta: 

Resans pris per person:

345 € i dubbelrum

Tillägg för enkelrum: 74 €

 

I resans pris ingår:

+ Bussresa i helturistbuss

+ logi två nätter

+ Helpension: 2 frukost, 3 lunch, 2 middag,

   1 kaffe med dopp

+ Utflykt till Raatevägen med lokalguides tjänster

+ Inträden enligt programmet

+ Yrkeschaufför i vars tjänster också ingår

   guidning i någon mån

 

I resans pris ingår inte:

- Båttur i Suomussalmi med båten Kianta

   13,50 € / person

- Resenärsförsäkring

Övrigt: 

Om maten... Maten beställs på förhand, oftast enligt hotellets val. Eventuella specialdieter bör meddelas resebyrån på förhand för att kunna tillgodoses. Personuppgifter... För hotell och gränsmyndigheterna behövs resenärens namn, adress, socialskyddssignum. En id-handling, typ körkort, FPA-kort med foto, pass eller id-kort behöver tas med på resan.