Slovenien-Kroatien 2020

Naturens under i

Slovenien och Kroatien

 

21 - 27.4.2020 (7 dgr) tisdag-måndag

 

Resan kommer inte att genomföras på grund av Coronapandemin!

 

Naturskönhet av stora mått med alper, bergsjö, kust, droppstensgrottor

– och den enastående nationalparken Plitvice med 16 sjöar och oräkneliga vattenfall.

 

En kort tur även till Sloveniens huvudstad Ljubljana!

 

 

 

Slovenien-Kroatien 2020

Naturens under i

Slovenien och Kroatien

 

21 - 27.4.2020 (7 dgr) tisdag-måndag

 

Resan kommer inte att genomföras på grund av Coronapandemin!

 

Naturskönhet av stora mått med alper, bergsjö, kust, droppstensgrottor

– och den enastående nationalparken Plitvice med 16 sjöar och oräkneliga vattenfall.

 

En kort tur även till Sloveniens huvudstad Ljubljana!

 

 

 

Reseprogram:

 

Dag 1, tisdag 21.4

Hemorten – Bled

Finnair avgår från Vasa kl. 06.00, vidare från Helsingfors kl. 08.40, ankomst Ljubljanas flygplats kl. 10.20 lokal tid. Många timmar kvar av denna dag! Under vistelsen i Slovenien har vi en svensktalande lokalguide – som expert.

En kort bussresa till lilla, ljuvliga Bled, vid foten av de Julianska alperna. En sjö med samma namn, ett slott likt ett fågelnäste på klippans topp är några av skönhetsupplevelserna som fick såväl Tito som oss att välja Bled.

I den 1000-åriga staden Bled är båtturen på Bledsjön till den lilla ön och klostret en höjdpunkt. Båten drivs med mannakraft, inget motorbuller här inte! Mitt på ön tronar kyrkan St. Maria med en mycket speciell klocka.

Middag och logi på hotell.

 

Dag 2, onsdag 22.4

Bled och Bohinj

Bled är som sagt en pärla, de omgivande bergen makalösa kulisser. När vi kör längs sjön ser vi ett av Titos många dåtida sommarresidens vid sjön.

Vi ska njuta mera av den undersköna dalen: längre in i dalen ligger en annan sjö, Bohinjsjön. Byn Bohinj, inspränd mellan grandiosa berg, är just så vacker som vi förväntar oss av en alpby. Pittoreska hus, små bondgårdar som fortfarande för hantverket vidare, bykyrka och en förunderlig typ av hölada finns kvar. Och smala vägar… Kulturhistoria med alpina förtecken får vi på en museal mjölkfarm.

Den tredje höjdpunkten har naturen skapat: en dramatisk ravin där vi går på spångade leder och på broar över forsande vatten. Inte svårt, inte tungt, bara fascinerande! Med väderreservation.

På kvällen gemensam middag på hotellet.

 

Dag 3, torsdag 23.4

Via Ljubljana till Plitviče

Vi lämnar Bled och gör en kort tur i huvudstaden Ljubljana. Liten som huvudstad, praktiskt koncentrerat centrum, sympatiskt restaurerade hus, ett innehållsrikt kärncentrum vid de tre broarna. Och borgen som ruvar alldeles i centrum också – Ljubljana är lätt att tycka om.

Vi fortsätter vår resa, riktning Kroatien. Vi introduceras i ländernas intressanta historia, och färdvägen idag, fast den är kort, bjuder på mycket. Fascinerande natur, nutidshistoria och en försmak av vattenlandskapet i Plitviče… Lunch längs färdvägen.

I Kroatien, nära gränsen till Bosnien-Hercegovina, bor vi två nätter i nationalparken Plitviče (kroatiska Plitvička jezera). Denna fantastiska naturupplevelse får rundligt med tid följande dag.

Middag och logi på hotell inne i nationalparken. Körsträcka ca 290 km.

 

Dag 4, fredag 24.4

Plitvičesjöarna

Hela dagen ägnas åt nationalparken Plitviče och dess sjöar och vattenfall. Området är ett skyddsobjekt på UNESCO:s lista över världsnaturarv. Besöket här är en vandring i det natursköna området med 16 sjöar, otaliga vattenfall, grönskande dalar. Det otroliga landskapet har formats genom sedimentering av travertin, en typ av kalksten. En sevärd, exceptionell och mäktig naturupplevelse.

Dagen delas upp i vandring bland de nedre sjöarna på förmiddagen, sedan lunch och lite vila, och så landskapet kring de övre sjöarna på eftermiddagen. I nationalparken rör vi oss till fots men också lite med elektrisk båt och en specialbuss. Ingen behöver avstå besöket i parken, oberoende av kondition. Det finns flera möjligheter, så alla kan få njuta av den ytterst sevärda vattenparken. Gemensam middag.

 

Dag 5, lördag 25.4

Plitviče – Opatija

Dagens färdväg är kort men synnerligen innehållsrik. Resan går genom vackra landskap, över berg och genom dalar och kroatiska byar. Och landets speciella närhistoria är närvarande. En rasande grann utsikt över Adriatiska havet innan vi klättrar ner bergsvägen mot kusten.

Kroatien har en ofantligt lång kust. Även utan de 1185 öarnas strandlinje har fastlandet nästan 1800 km vattengräns. Smak av den karamellen får vi genom att köra Magistralen, vägen längs Kvarnerkusten, förbi ön utan vokaler: Krk. Stora staden Rijeka passeras och vi når lilla Opatija i god tid på eftermiddagen. Här ska vi – likt habsburgarna och den österrikisk-ungerska noblessen – bo i det som en gång var dubbelmonarkins främsta kur- och badort.

Kanske något affärsbesök eller promenad innan middagen på hotellet. Ca 180 km.

 

Dag 6, söndag 26.4

Rundtur på Istrien

Kroatien har som slogan ”Medelhavet – som det ursprungligen var”. Man syftar på den långa, fantastiska kusten, öarna och vattnets färg. Vad man syftar på ser vi litet av idag. Halvön Istrien är nästan lite Italien, i olika repriser har man hört till italienska kulturer. Språket, arkitekturen, maten, historien – många saker minner om grannlandet.

Dagens tur visar diamanter i smycket Istrien. Rovinj är en liten ålderdomlig stad på en ö, numera halvö i Adriatiska havet. Innanför murarna, i stadens mitt högt beläget på en kulle, tronar katedralen St.Eufemia. Härifrån är utsikten över Adriatiska havet och de närbelägna öarna obetalbar.

På halvöns sydspets ligger Pula, staden som hyser en arena typ Colosseum i Rom. Denna är den bäst bevarade amfiteatern från antiken, sjätte största. Tillbaka till hotellet i Opatija i kvällningen.

 

Dag 7, måndag 27.4

Opatija – Hemorten

Vi tar avsked av Adriatiska havet och styr mot lilla Slovenien igen. Vi är i det berömda området Karst, namnet har lånats till liknande geologiska fenomen över hela världen. Här finns 8000 grottor, vi ska besöka det största grottsystemet i Slovenien och kanske mest kända: Postojna. Dethär är en unik underjordisk värld med stora bergssalar, stalagmiter och stalaktiter. Här ser vi också den rara ”mänskliga fisken” Proteus Anguinus. Lunch i Postojna. Mycket bekvämt och ljust, vi åker ett minitåg in i grottorna, alla klarar av ett besök.

Nära grottorna ligger slottet Predjama. Rövarbaronen Erazem Lueger bebodde slottet som stammar från 1201. Den nuvarande byggnaden, som en del av en hög klippa, stammar från 1600-talet. Att se slottet från utsidan räcker för att sätta fart på fantasier om riddare…

Finnairs flyg avgår från Ljubljana 19.10, vidare från Helsingfors 23.55, ankomst Vasa kl. 00.45.

 

 

Resefakta: 
Resans pris per person:

1 540 € från Österbotten

1 465 € från Helsingfors

 

Enkelrumstillägg 175 €

 

I priset ingår:

+ flygresa med Finnair

    Vasa/Helsingfors – Ljubljana och retur

+ övernattning 6 nätter i delat dubbelrum

   på fyrstjärniga hotell

+ halv-/helpension: 6 frukost, 4 lunch, 5 middag

+ svensktalande lokalguide

+ utflykter enligt programmet, inträden

+ båttur på Bledsjön

+ bussresa i luftkonditionerad helturistbuss

+ reseledares tjänster

 

I priset ingår inte:

- resenärsförsäkring eller avbeställningsskydd

Övrigt: 

Bra att veta:

- giltigt pass eller likvärdigt id-kort utfärdat av polisen behövs för resan. Det rekommenderas att passet ska vara i kraft 3 månader efter resan

- av resenären behöver vi namn, födelsedatum (inte signumdelen), adress, mobiltelefonnummer.

   Vi behöver också veta ev. specialdiet och rörelsehinder. Meddela allt detta i samband med bokningen.

- kom ihåg att förnamnet på flygbiljetten ska vara samma som i passet, meddela tilltals­namnet i den formen (ex. Lasse duger inte i flygbiljetten om passet säger Lars-Erik)

- se över försäkringsskyddet genast du bokar resan, avbeställningsskydd skyddar dina pengar även före resan, en ikraftvarande resenärsförsäkring behövs alltid

- valuta under resan: kroatiska KUNA och EURO

- ytterligare info före resan