Slovenien-Kroatien

Slovenien - Kroatien

Naturskönhet av stora mått

- med alper, bergsjö, kust, vin...

 

15 - 22.4.2019 (påsk, 8 dgr) mån-mån

 

Slovenien och norra Kroatien bjuder på unika sevärdheter och naturupplevelser. Nationalparken Plitvice med 16 sjöar och vatten som rinner överallt - vi ger parken en hel dag!

Slovenien-Kroatien

Slovenien - Kroatien

Naturskönhet av stora mått

- med alper, bergsjö, kust, vin...

 

15 - 22.4.2019 (påsk, 8 dgr) mån-mån

 

Slovenien och norra Kroatien bjuder på unika sevärdheter och naturupplevelser. Nationalparken Plitvice med 16 sjöar och vatten som rinner överallt - vi ger parken en hel dag!

Postojnagrottorna kan man se flera gånger, en makalös underjordisk värld, lätt att nå och röra sig i. De små urgamla städerna på Istrien tävlar om uppmärksamheten med Sloveniens alpbyar och lilla nätta huvudstaden Ljubljana.

Färdvägar i genuina landskap med nytt och gammalt, karstförsänkningar och vingårdar.

Tre nätter i en liten by på Sloveniens Riviera!

Bled och Bohinj i sagolika alplandskap.

 

Reseprogram

 

Dag 1 - måndag 15.4

Hemorten – Bled

Finnair avgår från Vasa kl. 14.30, vidare från Helsingfors kl. 16.40, ankomst Ljubljanas flygplats kl. 18.20 lokal tid. En kort bussresa till lilla, ljuvliga Bled, vid foten av de Julianska alperna. En sjö med samma namn, ett slott likt ett fågelnäste på klippans topp är några av skönhetsupplevelserna som fick såväl Tito som oss att välja Bled. Middag och logi på hotell. Under vistelsen i Slovenien har vi en svensktalande lokalguide – som expert.

 

Dag 2 - tisdag 16.4

Bled och Bohinj

I den 1000-åriga staden Bled är båtturen på Bledsjön till den lilla ön och klostret en höjdpunkt. Båten drivs med mannakraft, inget motorbuller här inte! Mitt på ön tronar kyrkan St. Maria med en mycket speciell klocka. Tillbaka vid bussen kör vi runt sjön och ser ett av Titos många dåtida sommarresidens vid sjön.

Längre in i dalen ligger en annan sjö, Bohinjsjön. Byn Bohinj, inspränd mellan grandiosa berg, är just så vacker som vi förväntar oss av en alpby. Pittoreska hus, små bondgårdar som fortfarande för hantverket vidare, bykyrka och en förunderlig typ av hölada finns kvar. Och smala vägar… Kulturhistoria med alpina förtecken får vi på en museal mjölkfarm.

Den tredje höjdpunkten har naturen skapat: en dramatisk ravin där vi går på spångade leder och på broar över forsande vatten. Inte svårt, inte tungt, bara fascinerande!

På kvällen gemensam middag på hotellet.

 

Dag 3 - onsdag 17.4

Ljubljana och Postojna

Vi lämnar Bled och gör en kort tur i huvudstaden Ljubljana på vår väg mot Adriatiska havet. Men före det… Vi är i det berömda området Karst, namnet har lånats till liknande geologiska fenomen över hela världen. Här finns 8000 grottor, vi ska besöka det största grottsystemet i Slovenien och kanske mest kända: Postojna. Dethär är en unik underjordisk värld med stora bergssalar, stalagmiter och stalaktiter. Här ser vi också den rara ”mänskliga fisken” Proteus Anguinus. Gemensam lunch i Postojna.

Nära grottorna ligger slottet Predjama. Rövarbaronen Erazem Lueger bebodde slottet som stammar från 1201. Han har gett upphov till spännande legender. Den nuvarande byggnaden från 1600-talet är insprängd i en hög klippa. Vi ser slottet från utsidan, det räcker för att få fart på fantasier om riddare…

En lång utförslöpa sänker oss ner till kusten. Vi ska bo 3 nätter i lilla byn Strunjan vid Adriatiska havet. Slovenien har endast 46,6 km kustlinje och uppskattar den lika högt som vi kommer att göra. Middag på hotellet.

 

Dag 4 - torsdag 18.4

Strunjan och Piran

Vårt välförsedda hotell är en hel upplevelse i sig. Det stora semesterkomplexet ligger alldeles på stranden, vår granne är havet och vyerna därefter. Hotellet har flera restauranger, lobbybar, kafé. Därtill ett välförsett spa-center och bassänger både inne och ute.

Vi gör en halvdags tur till staden Piran. Längst ute på en udde gömmer sig den pittoreska stadsbilden av Piran. Denna gamla stad står inte Dubrovnik eller Rovinj efter. Längs smala gator, förbi måleriska hus kan man vandra upp till katedralen. Utsikten härifrån visar Kroatiens, Italiens och Sloveniens kuster. Och i fjärran tronar de slovenska alperna majestätiskt. Lunch i Piran. Vägen hemåt kör vi via den kuststaden Portoroz. Nära Strunjan ligger också Izola. I kväll ingår ingen middag.

 

Dag 5 - fredag 19.4

Strunjan eller utflykt  

I dag väljer man om man njuter av hotellet och Strunjan hela dagen, eller ger en del av dagen åt en intressant utflykt i omgivningen.

I lokalguidens sällskap åker vi lite norrut till lilla orten Lipica helt nära italienska gränsen. I Lipica har de vackra, vita hästarna, lipizzanerna sin hemort. Vi besöker ett stuteri som alltsedan 1580 försett wiensk och europeisk noblesse med de magnifika hästarna. Gemensam lunch i Lipica. På hemvägen stannar vi utanför hamnstaden Koper för ett smakfullt besök. Här är vinhanteringen betydande, och vi ska prova några slovenska viner. Utflykten kostar 65 € inkl. lunch och vinprovning. Ännu en kväll att njuta av Strunjan. Gemensam middag på hotellet.

 

Dag 6 - lördag 20.4

Strunjan – Plitviče

Vi tar avsked av Adriatiska havet och lilla Slovenien, Kroatien nästa! Landet är större än Slovenien, har MYCKET längre kust. Men vi ska koncentrera oss på en verklig godbit i norra Kroatien: nationalparken Plitviče. Vägen dit är sevärd! Vi kör en god sträcka längs kroatiska kusten, på den s.k. Mistralen, en väg berömd för sin sköna sträckning redan under Jugoslavien. Så klättrar vi på slingrande över bergen till inlandet, nu följer en rad med små orter, med ställvis dramatisk närhistoria.

Vi bor två nätter i nationalparken Plitviče, på kroatiska Plitvička jezera. Denna fantastiska naturupplevelse får rundligt med tid följande dag. Middag på hotellet.

 

Dag 7 - söndag 21.4

Plitvičesjöarna

Hela dagen ägnas åt nationalparken Plitviče och dess sjöar och vattenfall. Området är ett skyddsobjekt på UNESCO:s lista över världsnaturarv. Besöket här är en vandring i det natursköna området med 16 sjöar, otaliga vattenfall, grönskande dalar. Det otroliga landskapet har formats genom sedimentering av travertin, en typ av kalksten. En sevärd, exceptionell och mäktig naturupplevelse.

Dagen delas upp i vandring bland de nedre sjöarna på förmiddagen, sedan lunch och lite vila, och så landskapet kring de övre sjöarna på eftermiddagen. I nationalparken rör vi oss till fots men också lite med elektrisk båt och en specialbuss. Ingen behöver avstå besöket i parken, oberoende av kondition. Det finns flera möjligheter, så alla kan få njuta av den ytterst sevärda vattenparken. Gemensam middag.

 

Dag 8 - måndag 22.4

Plitviče – Hemorten

Vägen norrut går genom vackra dalar, men också byar som låg i frontlinjen för några decennier sedan. Lunch under dagen. Finnairs flyg avgår från Ljubljana kl. 19.10. Vidare från Helsingfors kl. 23.55, ankomst Vasa 00.45 natten till tisdag.

 

 

 

 

Resefakta: 

Resans pris per person:

 

1 565 € från Österbotten

1 470 € från Helsingfors

 

Enkelrumstillägg: 190 €

 

I priset ingår:

+ flygresa med Finnair

   Vasa/Helsingfors – Ljubljana och retur

+ övernattning 7 nätter i delat dubbelrum

   på fyrstjärniga hotell

+ halv-/helpension: 7 frukost, 5 lunch, 6 middag

+ svensktalande lokalguide

+ utflykter enligt programmet, inträden

+ båttur på Bledsjön

+ bussresa i luftkonditionerad helturistbuss

+ reseledares tjänster

 

I priset ingår inte:

- utflykt dag 5 till Lipica,

   lunch och vinprovning 65 €

- resenärsförsäkring eller avbeställningsskydd

Övrigt: 

Bra att veta:

- pass eller likvärdigt id-kort utfärdat av polisen behövs för resan.

  Det rekommenderas att passet ska vara i kraft 3 månader efter resan

- av resenären behöver vi namn, födelsedatum (inte signumdelen), adress, mobiltelefonnummer.

  Vi behöver också veta ev. specialdiet och rörelsehinder. Meddela allt detta i samband med bokningen.