Skottland

Skottland

14 - 18.5.2018 (måndag - fredag)

 

Ett besök i Skottland börjar eller slutar i Edinburgh, Skottlands huvudstad. Och vi ska guidas och ges egen tid i den verkligt förtjusande, gamla staden. Här är pubarna charmiga, fasaderna sevärda, gränderna spännande. Men vi gör också en tre dagars rundtur i natursköna Skottland: högländerna med Inverness och Loch Ness, whiskyprovning och fårvallning med hund, slott och katedraler, berg och dalar.

Skottland

Skottland

14 - 18.5.2018 (måndag - fredag)

 

Ett besök i Skottland börjar eller slutar i Edinburgh, Skottlands huvudstad. Och vi ska guidas och ges egen tid i den verkligt förtjusande, gamla staden. Här är pubarna charmiga, fasaderna sevärda, gränderna spännande. Men vi gör också en tre dagars rundtur i natursköna Skottland: högländerna med Inverness och Loch Ness, whiskyprovning och fårvallning med hund, slott och katedraler, berg och dalar.

Skottland kan visa upp en imponerande samling av slott och herrgårdar, fantastisk natur och vänliga människor med stolta historiska traditioner!

Skottland ligger långt borta från Finland, men den här resan vill ge en rundresa med mycket innehåll och en storstad älskvärt liten, utan att resan måste bli så lång eller dyr. Välkommen med!

 

Dag 1 - måndag 14.5

Hemorten – Edinburgh – Inveraray

Flygets tidtabell: avfärd från Vasa kl. 06.00, ankomst Helsingfors 06.45, vidare kl. 8.10, ankomst Edinburgh 8.50. Flygen är Finnair flygnummer, alla tider lokala.

På Edinburghs flygplats väntar en lokal buss för rundresan i Skottland. Vi kör lite motorväg först men sen är det landsvägar som gäller – bra med lokal chaufför som kan de extra detaljerna. Vår färd går genom Trossach nationalpark och längs betagande sjön Loch Lomond. På stranden av Loch Fyne i grevskapet Argyll, ligger Inverary Inn, ett hotell grundat 1755, här bor vi i natt. Orten är liten och charmerande, närmast en by, med ca 650 invånare. Ortens slott är klanen Campbells säte och mycket känt, bl.a. från julavsnittet 2012 i serien Downtown Abbey. Gemensam middag. Vi tror att denna dag kommer att båda resenären stor förtjusning. Dagsetapp ca 180 km.

 

Dag 2 - tisdag 15.5

Inveraray – Dingwall

Denna dag går åt till bussresa till högländernas huvudstad Inverness, men vilken bussresa! Läs mera om några av platserna nedan.

Dagens färd går genom Rob Roy Country of Clans MacGregor och Campbell och genom det dramatiska landskapet Rannoch Moor och the Black Mountains till Glencoe, en av Skottland mest berömda glens och platsen för massakern av Clan MacDonald 1692.

 

       Om Glen Coe... som är en trång dal i skotska hög­landet. Dalen vars enda by heter Glencoe räknas ofta som en av de mest

       spektakulära platserna i Skottland, och har liksom Ben Nevis status som nationallandskap.

       Dalens historia är i alla skottars medvetande, en blodig, intrigfylld historia med politiska undertoner, lyckligtvis fjärran i tiden.

 

Fort William har ett vackert läge invid Loch Linnhe och vid foten av Skottlands mest kända bergsmassiv. Här är nedre änden av Caledonian Canal, kanalen har 29 slussar och 10 svängbroar. Vår väg följer kanalen i dalen Great Glen  till Fort Augustus – nu har vi nått Loch Ness!

Med sjön Loch Ness förknippar man sjöodjuret, så omtalat, så mytiskt. Lite grann berör vi även det ämnet, stannar vid monstercentret. Bästa utsikten över den 40 km långa sjön har vi från ruinerna av Urquhart Castle. Urquhart var under 1300-talet då det uppfördes, ett av Skottlands största slott.

Vidare norrut till Inverness, högländernas huvudstad, är känt för shopping av olika slag. Här finns flera yllefabriker, kanske nån också hittar cashmere. Naturligtvis ska vi prova – och köpa – de kända s.k. short breads, vilka bakas här.

Middag och logi finner vi i grannstaden Dingwall, med ca 5400 invånare. Dagsetapp ca 240 km.

 

Dag 3 - onsdag 16.5

Dingwall – Edinburgh

Slaget vid Culloden 1746 är en historisk men fortfarande nästan aktuell händelse i Skottland. Vi hör och ser lite som upplyser oss mera i ämnet. Turen i dag går via Aviemore, Dalwinnie, Pitlochry och Perth. Cairngorms nationalpark och floden Spey är också våra följeslagare idag.

Strax utanför Aviemore besöker vi en fårfarm. Specialiteten här är naturligtvis att se hur riktiga fårhundar arbetar. Med en pytteliten vissla osynlig i munnen kommenderar fårfarmaren sina hundar på långt avstånd. Charmigt och intressant besök.

Det är idag vi besöker ett whiskydestilleri, här ligger de tätt. Vi visas framställning, hör om de stolta traditionerna och provsmakar lite grann.

En imponerande bro, Forth Road Bridge för oss från North Queensferry och Fife till Edinburgh. Som enastående vy vid sidan ser vi den berömda järnvägsbron, som går över fjorden Firth of Forth och är en förenande länk mellan norra och södra Skottland.

Vi bor två nätter på Apex Hotel Haymarket i stadsdelen Coates, inte långt från gamla stan. I Edinburgh är ingen middag planerad i detta skede; välj fritt själv eller så hittar vi något tillsammans. Ca 270 km.

 

Dag 4 - torsdag 17.5   

Edinburgh

Edinburgh är huvudstad i Skottland och är den näst största staden, efter Glasgow. Edinburgh har varit huvudstad i Skottland sedan 1437 (då Scone ersattes) och är platsen för skotska parlamentet. Edinburghs historiska centrum delas i två delar av grönområdet Princes Street Gardens. I söder domineras vyn av Edinburgh Castle, beläget på toppen av en slocknad vulkan med Old Town längs sidan. I norr ligger Princes Street och New Town. Old Town- och New Towndistrikten i Edinburgh finns med på Unescos lista över världsarv.

I en egen klass är The Royal Mile, gatan som går längs bergsryggen, från skottarnas parlament och bokstavligen upp till slottet. Den gatan måste man bara gå på, gärna för pubarna och de små butikerna, och gärna för ett intressant besök på slottet och för utsikten. Men också för ex. de speciella Closes, de smala gränderna (kallas också Wynds), vissa underjordiska, alla med namn och historia. Har man intresse för det oförklarliga och för goda historier är man i rätt stad. Ex. Mary King´s Close är en populär vandring i gränder under jorden, i sällskap av en guide med livlig fantasi. Här hittas också Greyfriars Bobby och puben där J. K. Rowling skrev första Harry Potter boken.

Dagens program: rundtur / rundvandring i Edinburgh. Fritid resten av dagen.

 

Dag 5 - fredag 18.5    

Edinburgh – Hemorten

Tidig frukost före vår transfer till flygfältet för resan hem till Finland. Preliminär tidtabell för hemresan: avfärd från Edinburgh kl. 9.30, ankomst Helsingfors 14.10, vidare kl. 16.20 med ankomst Vasa 17.10, Finnairs flyg, alla tider lokala.

 

 

 

 

Resefakta: 

Paketpris per person                 

Från Österbotten     1 265 €

Från Helsingfors       1 190 €

Tillägg för enkelrum    195 €

 

I priset ingår:

+ 5 dagars resa

+ Flyg tur/retur Vasa - Helsingfors - Edinburgh

+ Logi i delat dubbelrum 4 nätter

+ 4 x frukost på hotellet

    2 x middag på de 2 första hotellen

+ Avgift för whiskyprovning,

   besök på fårfarm med hunddressyr

+ Bussresor i Skottland

   inkl. samtliga avgifter för buss och chaufför

+ Reseledares tjänster

 

I priset ingår inte:

- Övriga måltider eller inträden

- Resenärsförsäkring eller avbeställningsskydd

Övrigt: 

Valutakurs per 12.2.2018

Researrangören förbehåller sig rätt till ändringar i resans pris som kommer av valutaförändringar, ändrade priser från underleverantörerna, ändrat antal resenärer.

 

Anmälnings- och avbokningsvillkor:

- anmälningsavgift 250 € / person vid anmälning, resten som slutbetalning vid avresa

- sista kostnadsfria avbokningsdatum 2 månader före resan (notera: anmälnings­avgiften återbetalas inte, resenärsförsäkring med avbeställningsskydd skyddar)