Italienska höjdare

Italienska höjdare

med Fransiscus, Rafaello & Don Matteo!

 

16-22.9.2019 (7 dgr) mån-sön

 

En resa i Umbrien innehåller god mat och gott vin! Och undersköna städer på toppen av landskapets talrika kullar. Orterna är just så charmiga, gatorna just så slingriga, torgen just så pittoreska, atmosfären just så oemotståndlig som vi önskar av Italiens småstäder.

 

Italienska höjdare

Italienska höjdare

med Fransiscus, Rafaello & Don Matteo!

 

16-22.9.2019 (7 dgr) mån-sön

 

En resa i Umbrien innehåller god mat och gott vin! Och undersköna städer på toppen av landskapets talrika kullar. Orterna är just så charmiga, gatorna just så slingriga, torgen just så pittoreska, atmosfären just så oemotståndlig som vi önskar av Italiens småstäder.

 

Assisi är en känd juvel bland Umbriens bergsstäder. Här möter vi den helige Franciskus – en 1200-talsmänniska värd närmare bekantskap. Har du sett de fina vyerna från tv-serien om Don Matteo, den brottslösande katolska prästen? Vi bor i både Spoleto och Gubbio där serien filmats och som är städer värda egna besök. Konstnären och arkitekten Rafaello föddes i Urbino, en stad vi besöker och lätt förtjusas av. Och därtill: klippstaden Orvieto och huvudstaden Rom. En riktigt mysig, välsmakande och underskön Italienresa!
Resans rubrik är en ordlek: höjdare som kända personer, högt belägna småstäder, utsökt god mat och vin – vi tycker resan är en höjdare!

 

 

Reseprogram

 

Dag 1 - måndag 16.9

Hemorten - Spoleto, Italien

Finnair avgår från Vasa kl. 06.00, vidare från Helsingfors kl. 07.50, ankomst Roms flygplats Fiumicino kl. 10.15 lokal tid. Vi påbörjar resan i Italien med högklassig buss. Denna resa innehåller många besök av olika slag, men alla med italiensk charm och patina.

Första stoppet gör vi i Narni. Här har man grävt fram underjordiska skatter från romartiden, märkvärdiga även med italienska mått mätt. Bl.a. inkvisitionen har fått nya belägg här, om aldrig så ljusa. En lokalguide visar och berättar.

Väl framme vid vårt hotell i Spoleto blir det lite fritid och gemensam middag. Här sover vi två nätter.

 

Dag 2 - tisdag 17.9

Spoleto

Idag tillbringar vi en heldag i Spoleto. Den populära tv-serien om Don Matteo har många avsnitt filmade i Spoleto. Den mycket humana och skarpsynta prästen Don Matteo är en av denna resas huvudgestalter. Tv-serien har många framträdande karaktärer. Staden är en mycket charmig stad i sig, det kommer vi att se idag. Men tv-serien har förstås gett näring åt fantasin, och nu ser vi platserna i verkligheten. För att få mersmak av Italien har vi lätt lunch med vinprovning. Middag på egen hand.

 

Dag 3 - onsdag 18.9

Spoleto - Assisi - Perugia - Gubbio

Idag åker vi till Assisi, staden känd för sin store son, den helige Franciskus av Assisi och den helgonförklarade Klara. Han, namngivare till munkorden franciskanerna och hon till dess kvinnliga gren klarissorna. Staden är välbesökt, men utstrålar en förunderlig frid och stillhet ändå. Man blir lätt gripen av berättelserna om Franciskus, hans hängivenhet, livsval och gärningar. Det här är stort: Franciskus är skyddshelgon för hela Italien, basilikan i två våningar är upptagen på Unescos världsarvslista. Jordbävningen 1997 är ett minne blott. Lunch i Assisi.

Resan vidare går via Perugia, en förhållandevis stor stad, men likväl belägen på en höjd intill floden Tibern. Här bland de talrika sevärdheterna nämns också målningar av Perugino och Rafael (Raffaello). Vi når Gubbio, här ska vi bo tre nätter. Gemensam middag.

 

Dag 4 - torsdag 19.9

Gubbio

En heldag i Gubbio – den andra staden som slösat med vackra vyer i Don Matteo avsnitten. Guidad tur och besök vid flera olika ställen hämtade ur serien Don Matteo; stadshuset, det kanoniska huset, Carabinieris kontor med det kända torget och de panoramavyn över trapporna i dalen. Vi besöker även St. Ubaldo kyrkan i norra delen av Gubbio där vi möts av en makalös vy. Middag på egen hand.

 

Dag 5  - fredag 20.9

Urbino

Vi har besökt flera av Umbriens charmiga städer på kullar, men Urbino i Marche är ändå en upplevelse som brukar stanna i minnet. Härifrån kommer den kända målaren Raffaello Sanzio, vi säger Rafael. Urbino är känd för att visa övergången från medeltid till renässansen, en salig blandning med många sköna detaljer. Vi ser Ducal-palatset, den magnifika katedralen och Raffaellos hus. Till kvällen återvänder vi till Gubbio för övernattning. Gemensam middag.

 

Dag 6 - lördag 21.9

Gubbio - Rom

Idag bär det av mot Rom, med olika besök längs vägen. En pärla bland klippstäderna är Orvieto. Högt uppe, med lodräta väggar ruvar staden som förknippas med friska, vita viner. Men när vi nått staden via en underjordisk bergbana är det den stora kyrkan Duomo di Orvieto som fångar intresset. Mosaikklädd exteriör och makalösa fresker utlovas. Vi besöker också Sankt Patriks källa – en anmärkningsvärd 1500-tals livsnerv. Lunch i Orvieto.

Grande Finale närmar sig, om uttrycket tillåts – huvudstaden Rom. Denna gång går besöket till så att vi efter uppfräschning på hotellet, gör en kvällspromenad tillsammans med lokalguiden. Fontana di Trevi, Piazza Navona... bara mera sevärda och intrycksfulla på kvällen. Avslutningsmiddag på lokal restaurang i centrala Rom – italienskt i alla positiva bemärkelser!

 

Dag 7 - söndag 22.9

Rom - Hemorten

Efter frukosten på hotellet åker vi iväg mot Roms flygplats. Flyget från Rom avgår 11.20, vidare för österbottningarna från Helsingfors kl. 16.20, ankomst Vasa 17.25. Arrivederci!

 

 

 

 

Resefakta: 
Pris per person i EUR:

från Vasa 1 465 €

från Helsingfors 1 380 €

Enkelrumstillägg 189 € (begränsat antal)

 

I priset ingår:

+ Flygresa med Finnair Vasa/Helsinfors – Rom och retur

+ Busstransferer i högklassig helturistbuss

+ Logi 6 nätter i delat dubbelrum

+ 6 frukost, 2 lunch, 4 middag

+ Vinprovning med snacks

+ Lokala guiders tjänster

+ Inträde i Narni, Urbino, Orvieto

    enligt programmet

+ Bergbana i Orvieto

+ Reseledning från Lindell Travel

 

I priset ingår inte:

- Extra, måltider, program eller avgifter

- Resenärsförsäkring och avbeställningsskydd

Övrigt: 

Bra att veta

- pass eller likvärdigt id-kort utfärdat av polisen behövs för resan. Det rekommenderas att passet ska vara i kraft 3 månader efter resan

- av resenären behöver vi namn, födelsedatum (inte signumdelen), adress, mobiltelefonnummer. Vi behöver också veta ev. specialdiet och rörelsehinder. Meddela allt detta i samband med bokningen.

- kom ihåg att förnamnet på flygbiljetten ska vara samma som i passet, meddela tilltals­namnet i den formen (ex. Lasse duger inte i flygbiljetten om passet säger Lars-Erik)

- se över försäkringsskyddet genast du bokar resan, avbeställningsskydd skyddar dina pengar även före resan, en ikraftvarande resenärsförsäkring behövs alltid

- valuta under resan: euro

- ytterligare info före resan